Vi måste prata om Johanna

Johan Håkanssons syster Johanna tog sitt liv 2008. Johan föreläste på ett fullsatt frukostmöte om psykisk ohälsa på Församlingsgården i Ludvika.

Johans berättelse om sin systers död berörde åhörarna starkt.

Han inledde föreläsningen med ett brev från Johanna, där hon beskriver sig själv. Hon var 26 år och mitt i livet. Hon beskriver sig själv med en tydlighet som får åhörarna att sitta andäktiga.  Johan var två år yngre, de hade även en yngre bror. Alla syskonen stod nära varandra.

Uppväxten var inte helt okomplicerad och Johanna mobbades under skolåren. Under tonåren var hon periodvis lite stökig så som tonåringar ibland kan vara.  Hon började arbeta i äldreomsorgen och var omtyckt av arbetskamraterna. Hon uppfattades som varm och snäll, men osäker.

Natten det hände hade Johanna varit ledsen i kontakt med Johan. När Johan på morgonen efter begav sig till hennes bostad,  fann han sin syster livlös – hennes liv gick inte att rädda. Han beskriver händelserna som följde den morgonen hos Johanna så tydligt att åhörarna satt stumma och orörliga.

När detta hänt hamnade hela familjen i ett vakuum. Ingen pratade med varandra om Johanna och det som hade hänt. Många sa till familjen att det blir bättre efter begravningen, men det blev inte bättre. Istället rasade hela tillvaron för dem.

Missriktat hänsynstagande

Johan uppmanar åhörarna att inte vara rädda för att säga ”fel” saker till en sörjande efterlevande eller en person med psykisk ohälsa. Vi tror att vi visar hänsyn, men det är tvärtom. Många gånger tror vi också att vi förvärrar situationen och ger personen tanken att ta sitt liv genom att föra det på tal – det är inte sant. Genom att bry sig om den drabbade visar vi vår omsorg om anhöriga, säger Johan.

En period efter Johannas död levde Johan med svåra sömnsvårigheter och vanföreställningar. Han accepterade till slut sitt behov av hjälp och fann stöd hos en sjukhuspräst som gav honom verktyg för att gå vidare. Han menar att det inte måste vara en präst eller psykolog i samtalet, huvudsaken att det är en engagerad medmänniska som lyssnar på den drabbade. När vi vågar pratat med varandra om svåra saker kan vi tillsammans hitta en lösning och en väg ur vår förtvivlan.  Det kan vara vem som helst som tar det samtalet. Det kan vara du!

Nätverket om psykisk ohälsa

Arrangörer av frukostmötet var Nätverket om psykisk ohälsa i Ludvika/Smedjebacken, dvs Finsam i Dalarna, Folkhälsosamordnaren i Ludvika, anhörigstödet i Ludvika och Smedjebacken samt Studieförbundet Vuxenskolan. 65 personer från kommun, landsting och privat verksamhet lyssnade till Johans gripande historia.

Johan kan du få kontakt med genom att maila: Johan.Hakansson@FOCmanagement.com eller ringa 0702-69 95 27

Föreläsningar

Parallellt med frukostmötena arrangerar även Nätverket fyra föreläsningar under 2017 på temat psykisk ohälsa. Samtliga arrangemang startar kl 18 och håller på cirka två timmar. Det är fritt inträde, men anmälan ska göras till Studieförbundet Vuxenskolan, på telefon 0240-138 90, via mejl ludvika@sv.se eller på webben: www.sv.se/dalarna.

>> Inbjudan till årets föreläsningar (pdf)
>> Frukostmöten om psykisk ohälsa 2017