SAMVERKAN I FALUN-BORLÄNGE
Finsam hel- eller delfinansierar verksamheter där myndigheterna samverkar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Vägen till egen försörjning kan vara olika för varje deltagare. Vi vill ge var och en möjlighet att utvecklas i egen takt, efter sina egna förutsättningar. Därför utvecklar vi olika arbetsmodeller för samverkan.
Arbetet med SIP fortsätter
Finsam Falun-Borlänge har sedan 2021 finansierat en tjänst som SIP-strateg på heltid i Falu kommun. Tjänsten innehades av Maya Engberg, som kartlade användningen av SIP i organisationerna, tog fram nya rutiner och mallar för hur SIP ska tillämpas, samt byggde upp ett funktionsnätverk. I september 2024 övergick Maya till att arbeta med ett ESF-projekt. Finsam Falun-Borlänge fortsätter att finansiera funktionsnätverket. Uppdraget blir att befästa det nyorganiserade funktionsnätverket för SIP och det kvalitetssystem för SIP som har utvecklats.
Insatsen handlade om att förbättra samverkan mellan olika verksamheter som omfattas av lagens bestämmelser om samordnad individuell plan, SIP. En sådan plan beskriver vilka samordnade medicinska, sociala och/eller arbetslivsinriktade rehabiliteringsinsatser en individ behöver. Genom att utveckla användningen av SIP skapas bättre förutsättningar för individer i behov av stöd att förbättra sin arbetsförmåga.
Både socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen kräver att kommun och region upprättar en samordnad individuell plan när det behövs och den enskilde samtycker. Bestämmelsen gäller även privata utförare som kommun/region har avtal med. Krav på SIP finns även i lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård.
Mer information
Arne Holmström, sektionschef 023-872 58
> Ansökan om medel till projektet (pdf)
> Ansökan om förlängning av projektet till april 2026
Finsam Falun-Borlänge finansierade tjänsten som SIP-strateg.