Föreläsningsserie 2019

”Ingen vill dricka kaffe
med någon som är bitter”

Christian Hedberg valde livet framför morfinet.

År 2006 var Christian Hedberg med om klätterolycka. Han skadade ryggen svårt och blev förlamad, från midjan och ned. Tisdagen den 29 januari föreläste han i Falun.finam

Christian Hedberg var först ut i 2019 års upplaga av Finsam-Faluns föreläsningsserie Psykisk hälsa – tIllsammans gör vi skillnad. Föreläsningsserien arrangeras i samarbete med Region och Dalarna och studieförbunden, den här gången ABF.

Efter olyckan gick Christian in i en period med smärta, ångest och bitterhet. För att lindra smärtan medicinerade han. Christian blev drogberoende.

En dag, när han var ”hög som ett hus”, försatte han sitt barn och sig själv i fara. Det blev en väckarklocka. Christian insåg att det var dags att välja: livet eller morfinet.

Valde livet

Christian valde att leva – och inte bara att överleva, utan att leva livet fullt ut. Genom hård träning varje dag fick han smärtlindring genom kroppens egna smärtstillande endorfiner som utsöndras vid motion.

Träningen gav också andra resultat än smärtlindring. Christian blev elitidrottsman.

”En av de bästa biverkningarna av medicinen träning är att jag har kommit till den nivån att få representera Sverige i parahockeylandslaget”, skriver han på sin hemsida, christianhedberg.se (parahockey är den internationella beteckningen på kälkhockey). Idrottandet har fört honom ut i världen. Christian har bland annat deltagit i Paralympics i Sotji 2014 och i  Pyeongchang 2018.

Gav perspektiv

Christian Hedbergs föreläsning gav publiken perspektiv på begrepp som utmaningar, mål och hopp. Hans budskap är att det bara är vi själva som kan påverka våra liv, acceptera läget och göra det bästa av situationen.

> Föreläsningsserien 2019 (pdf)