En dag med hälsovägledare på AME

Så här kan en hälsovägledares dag se ut en dag i mars (dvs innan Covid 19 förändrade världen). Pär Wennberg, hälsovägledare på arbetsmarknadsenheten i Falun berättar om sin dag.

Hälsovägledare Pär Wennberg berättar om en dag på jobbet..

7.00-7.40 Hunden ska ut.
På med regnutrustning och stövlar. 40 min promenad med hunden i slask och lera (OBS! självvalt)

7.45-8.05 Till jobbet.
Hoppar på cykeln och trampar backe upp och backe ner för att anlända vid kontoret 20 min senare, vindpinad och svettig! (Även detta helt av fri vilja..)

8.15-9.00 Förberedelse med kollega inför besök tillsammans med deltagare på vuxenhabiliteringen. Vi går igenom vem av oss som kontaktar rätt person för att få med personen på plats i tid och för att mötet på habiliteringen ska bli så bra som möjligt för deltagaren.

9.00-10.00 Samtal om sömn med deltagare.
Personen har av olika anledningar svårt att få till rutiner i allmänhet och sömn i synnerhet. Vi pratar om vilket litet steg som kan vara det första i rätt riktning, försöker hitta en plan för att det ska bli av, och en mening till varför det är viktigt. Uppföljning bokas in.

10.00-10.30 Dokumentation över dagens samtal och telefonkontakter för personer som sökt mig under morgonen.

10.30-11.00 Planering för dagens motionspass samt genomgång av vilka deltagare som kommer respektive anmält förhinder.

11.00-11.10 Ny cykeltur, denna gång till Britsarvsgårdens gymnastiksal för motionspass.
Jag är tvåa på plats då en deltagare valt att komma i god tid för att förbereda sig. Jag gör i ordning en bana och slår på lite musik i väntan på att alla har anlänt.

11.30-12.30 Motionspass – cirkelträning.
Gruppen, som idag består av 5 personer, genomför ett styrke- och konditionspass innehållande 6 övningar till musik, med inledande uppvärmning och avslutande nedvarvning/avslappning. Idag har en deltagare valt att ta med egen playlist vilket gläder mig enormt (Äntligen lite bra musik)! Två deltagare väljer idag motionscykel och eget träningsprogram men ansluter till avslappningen. Efter en knapp timmes svett och skratt tackar vi för idag och ses igen om några dagar.

12.45-13.15 Lunch.
Dagarna efter motionspass äter jag själv då alla kollegor redan klarat av detta. Vissa dagar är det lite trist att äta själv men andra dagar är det skönt att ha några minuter i lugn och ro innan tempot höjs igen.

13.15-14.15 Kostsamtal med deltagare.
En person som jag träffat under en tid h

ar svårt att hitta energi till såväl planering av mat som matlagning. Idag följer vi upp en strategi som personen provat gällande näringsrika mellanmål som ska göra hen mindre hungrig på kvällen. Det visar sig att ett alternativ har fungerat bra medan andra gått sämre. Vi bestämmer att hen fortsätter med det som fungerar bra och tittar vidare på alternativ för enklare matlagning av lunch/middag, där insatsen under matlagningen och efter måltiden inte behöver vara så stor. Vi gör en plan för hur detta kan utföras och bokar in uppföljning.

14.30-15.30 Möte med deltagare och samverkansteamet.
Hos samverkansteamet kan deltagare med behov av samordning träffa representanter från AME, försörjningsstödsenheten, primärvården, öppenvårdspsykiatrin, och om det behövs även från Arbetsförmedling och Försäkringskassa. I det här fallet behöver deltagaren få kontakt med psykiatrin för samtal och medicinering, samt stöd i att se vilken planering som kan vara lämpligast utifrån nuvarande situation. Teamet resonerar tillsammans med deltagaren och det föreslås en planering av aktiviteter inom Vuxenslussen. Därutöver kommer deltagaren bli kontaktad av vuxenpsykiatrin, samt få en utredning av försörjningsenheten kring utökat möblemang med syfte att förbättra situationen kring sömn och återhämtning.

15.30-15.50 Dokumentation av möte

15.50-16.25 Förberedelser inför morgondagen.
Imorgon eftermiddag väntar fler individuella samtal med fokus på stress och kost, men innan dess håller jag i ett gruppsamtal, den här gången med fokus på mod och normer. Det här är mitt favorittema (av de 8 återkommande) där vi diskuterar normers påverkan på våra val, och vilka konsekvenser det får för vårt mående.

16.30 Upp på cykeln och trampa hemåt!

> Tillbaka