RoA- Rehabilitering och Arbete

RoA är en verksamhet som startades i Norra dalarna under 2019 och är gemensamt finansierat av Samordningsförbundet Norra Dalarna tillsammans med Mora, Orsa och Älvdalens kommuner.

RoA är till för dig som är mellan 18-64 år och som är folkbokförd i Mora, Orsa eller Älvdalens kommuner. Verksamheten har ett nära samarbete mellan arbetsmarknadsenheterna i samtliga tre kommuner. Läs mer under rubriken samverkan i Norra Dalarna.

Psykisk ohälsa i centrum

Joanna Halvardsson berättade om en snårig uppväxt och vägen fram till en diagnos.

Joanna Halvardsson berättade om en snårig uppväxt och vägen fram till en diagnos.

Finsam Norra Dalarna har, tillsammans med Finsam Västerdalarna och Mora Folkhögskola, arrangerat en dag med psykisk ohälsa i centrum.

Den här gången belystes psykisk ohälsa ur ett brukarperspektiv, med såväl humor som allvar. Cirka 80 tjänstemän från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget Dalarna och våra kommuner fick uppleva lite av en känslomässig berg-och-dalbana.

Hanna Jokela och Marielle Gröndahl i teatergruppen Kaos1.

Hanna Jokela och Marielle Gröndahl i teatergruppen Kaos1.

Ingen enkel resa

Efter kaffe och morgonmingel inleddes dagen med Joanna Halvardsson, attitydambassadör, bloggare, journalist och föreläsare.

Vid 27 års ålder har hon många strängar på sin lyra, men resan fram till idag har inte varit enkel.  Med sin föreläsning öppnar hon upp för omvärlden kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa.

Genom att dela med sig av sina erfarenheter slår hon hål på myter och berättar öppenhjärtigt om sin uppväxt i Hagfors och hur hennes syn på livet har förändrats genom att få en diagnos.

Teaterföreställning

Teatergruppen Kaos1 som består av Hanna Jokela och Marielle Gröndahl, spelade pjäsen ”I morgon ska du bestiga Mount Everest”. Manus har de skrivit tillsammans med Theresia Holmstedt-Jensen.

Föreställningen baseras på skådespelarnas egna erfarenheter av psykisk ohälsa och av vården. De lyfter fram både sådant som är positivt och negativt.

Deras förhoppning är att kunskap och förståelse för psykisk ohälsa ska öka efter att man sett pjäsen, som på 45 minuter beskriver en inre själslig resa mellan himmel och helvete.