Fint besök på medlemssamrådet

Riksdagsledamoten Åsa Eriksson besökte det lokala medlemssamrådet i Hedemora. Här med kommunalrådet i Säter, Mats Eriksson (S).

Den 21 april hade Södra Dalarnas samordningsförbund lokalt medlemssamråd i Hedemora. Åsa Eriksson (s), riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet och partiets bevakare av Finsamfrågor, kom på besök.

Åsa Eriksson berättade att hon äntligen kan kombinera sin riksdagsplats med sin mesta hjärtefråga – Finsam.

Åsa var förbundets (Södra Dalarna) första förbundschef 2005 (fast då hette det ”verkställande tjänsteman”). Hon började med en kasse kvitton och protokoll, skapade det första teamet och hjälpte förbundet ta sina första steg.

Nu sitter hon i riksdagen och driver att det ska vara ett obligatorium för samtliga av landets kommuner att ingå i ett samordningsförbund. Samtliga regioner gör det redan och det är endast några få kommuner som ännu inte är med. När alla är med hoppas Åsa att Finsam lättare kan få mer finansiering och riktade satsningar. Särskilt grupper där tidiga insatser för människor med neuropsykiatriska funktionsvariationer och utlandsfödda med komplex problematik skulle kunna gynnas av sådana satsningar.


Gunilla Berglund ordförande i förbundet

Den 12 januari valdes Gunilla Berglund (centerpartiet), ordinarie utsedd ledamot från Avesta kommun, till ny ordförande i Södra Dalarnas samordningsförbund.
Gunilla har varit med länge i Finsamsammanhang. Hon var med om att bilda förbundet för nästan 20 år sedan och har varit med i styrelsen länge. Gunilla satt som ersättare under förra mandatperioden och är väldigt engagerad för just samverkansfrågor.

> Styrelsen för 2023


Utbildningssatsningen fortsätter

Södra Dalarnas samordningsförbund fortsätter sin satsning på utbildningar i lösningsfokuserat arbetssätt. Inte heller i år behöver deltagarna betala någon kursavgift – samordningsförbundet finansierar både grund- och vidareutbildningar.

Under hösten 2023 genomför vi den 17:e grundutbildningen för professionella. Grundutbildningen består av sex heldagar. Den första startar i april. Utbildningarna är förlagda till Best Western Nya Star Hotel i Avesta. Utbildningsledare är förbundschef Jonas Wells.

Med start i november erbjuder vi en fyradagars utbildning i hur lösningsfokuserat arbetssätt fungerar i grupper.

I januari 2024 erbjuder vi för tredje gången den vidareutbildning där vi diskuterar hur det lösningsfokuserade arbets/förhållningssättet kan användas i riktigt svåra samtal, nämligen vid suicidsituationer.

>> Läs mer om utbildningarna