Välkommen till
Västerbergslagens samordningsförbund!

På de här sidorna försöker vi berätta vad som är på gång inom förbundet och kring vilka insatser vi samverkar med våra parter just nu. Vi brukar kalla det vårt skyltfönster. Här kan du också hitta information om insatser som avslutats, läsa våra styrdokument och hitta kontaktuppgifter till styrelsens ledamöter, förbundschef och dataskyddsombud. Vi har också en facebooksida som du gärna får följa, sök på Västerbergslagens Samordningsförbund – Finsam så hittar du oss.


Klicka på bilden!

Second Chance School startar i höst

Den finsamfinansierade förstudien En andra chans i skolan blir verklighet i höst. Då startar VBU, Västerbergslagens utbildningsförbund, Second Chance School, en möjlighet för ungdomar som inte kan eller vill studera på gymnasiet eller Komvux. Istället erbjuds de en individuellt utformad yrkesutbildning på en arbetsplats. Nu vill projektledaren Hanna Helin ha kontakt med intresserade företag eller andra som kan ge tips på yrkesutbildningsplatser.

> Läs mer om Second Chance School i Västerbergslagen


Charlotte Axelsson.

Heldag om våld i nära relation

Tisdagen den 11 juni besöktes Västerbergslagen av Charlotte Axelsson, nationell samordnare för regeringsuppdraget Öka upptäckten av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Det blev en späckad heldag i Ludvika och Smedjebacken, fylld av diskussioner och samtal om våld i nära relation.

> Läs mer om Charlotte Axelssons besök i Västerbergslagen


Informationsträff om Fontänhus!

Klicka på bilden!

Den finsamfinansierade insatsen Öka innanförskapet – fler i arbete bjöd in till Informationsträff om att starta Fontänhus i Västerbergslagen den 18 april, då ett 30-tal personer kom för att lyssna!

Kanske har du själv eller någon i din närhet psykisk ohälsa. Kanske är du eldsjäl och vill vara med och driva arbetet framåt. Kanske är du bara nyfiken och vill veta mer. Oavsett vilket, är du varmt välkommen att kontakta Malin Sommarsjö på malin.sommarsjo@smedjebacken.se eller 072-156 22 28

> Läs mer om Fontänhus


Inspirerande utbildningar inom EFS-projektet

Nu har utbildningarna inom EFS-projektet Lärande och utveckling – finansiell samordning kommit igång. I juni avslutades exempelvis en grundutbildning i lösningsfokus med 16 deltagare från Västerbergslagen.

> Läs mer om arrangemangen i EFS-projektet Lärande och utveckling


Nätverket för psykisk hälsa

Emma Schols.

Branden som förändrade livet

En septemberdag för fem år sedan väcktes Emma Schols av barnens rop från nedervåningen: ”Huset brinner!” Emma lyckades få ut alla barnen, men brännskadades svårt. Tisdagen den 7 maj berättade hon om sin kamp tillbaka till livet för ett 100-tal intresserade och berörda åhörare i Smedjebackens Folkets hus. Föreläsningen spelades in och ska sändas den 22 maj. Håll utkik i kalendariet till höger – där hittar du information om hur du kan se filmen med Emmas föreläsning.

> Läs mer om Emma Schols föreläsning

Tog nytt grepp. Fredagen den 15 mars var det premiär för ett nytt arrangemang från Nätverket för psykisk hälsa: Afterwork med fredagsföreläsning. Ett 50-tal intresserade kom till Festsalen i Ludvika Folkets hus för att ta för sig av tilltugg och dryck, mingla med kollegor och få information om kommande arrangemang av Nätverket för psykisk hälsa. De fick också lyssna till en föreläsning av Jacob Fraiman från KRIS (Kriminellas revansch i samhället), som berättade om sin resa ur drogberoende och kriminalitet.

> Läs mer om afterwork-premiären

Nätverket för psykisk hälsa arrangerar föreläsningar om olika aspekter av psykisk ohälsa. I kalendariet till höger hittar du våra föreläsningar och frukostmöten. Klicka på rubrikerna och få mer information om evenemangen. Där kan du också anmäla dig. Våra arrangemang är öppna för anmälan cirka två veckor innan aktuellt datum vid fysiska arrangemang, samma dag vid digitala aktiviteter.

Nätverket för psykisk hälsa jobbar även under 2024 med både fysiska och digitala arrangemang. Har du tips, förslag, ideér eller önskemål får du gärna höra av dig till lena.rosen@finsamvb.se.

> Läs mer om Nätverket för psykisk hälsa


Vårens soppluncher genomförda

Årets första sopplunch den 7 februari handlade om God Nära Vård. Den 10 april berättade Amanda Parling och Katrin Gustafsson från Individ -och familjeomsorgen i Ludvika om orosanmälningar. Den 29 maj medverkade Hanna Helin, VBU och berättade om den finsamfinansierade insatsen En andra chans i skolan/Second chance school. Vårens soppluncher avslutades den 11 juni med ett besök av Charlotte Axelsson, projektledare för NNS (Nationella Nätverket för samordningsförbund) regeringsuppdrag Öka upptäckten av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.

> Läs mer om Charlotte Axelssons besök
> Läs mer om soppluncherna.


Aktuellt i förbundet

Under 2024 samverkar samordningsförbundets parter  med finansiering av förbundet kring insatserna Nätverket för Psykisk hälsa och Stödplattformen för socialt företagande Öka innanförskapet – fler i arbeteEn andra chans i skolan och Förstudie: Lära, växa och verka i Västerbergslagen – ett förvaltnings- och kommunövergripande samarbete för våra ungdomars framtid.. Dessutom har samordningsförbunden i Dalarna, Gävleborg och Värmlands län sökt och beviljats ett ESF-projekt, som startade 1 september 2023 och skall pågå i tre år. ESF-projektet handlar kompetenshöjande insatser för personal för att utveckla metoder, arbetssätt och färdigheter för effektivare individinriktade insatser.

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om insatser som genomförs 2024:
> En andra chans i skolan
> Öka innanförskapet – fler i arbete
> Stödplattform för socialt företagande
> Förstudie: Lära, växa, verka
> ESF-projektet Lärande och utveckling, (ansökan om medel till projektet, pdf)