Välkommen till
Västerbergslagens Samordningsförbund!

På de här sidorna försöker vi berätta vad som är på gång inom förbundet och vilka insatser vi samverkar med våra parter kring just nu. Vi brukar kalla det vårt skyltfönster. Här kan du också hitta information om insatser som avslutats, läsa våra styrdokument och hitta kontaktuppgifter till styrelsens ledamöter, förbundschef och dataskyddsombud. Vi har också en facebooksida som du gärna får följa, sök på Västerbergslagens Samordningsförbund – Finsam så hittar du oss.


Malin Sommarsjö.

Efterlysning: Hon vill ta del av dina erfarenheter

Malin Sommarsjö, processledare för insatsen Öka innanförskapet – fler i arbete, vill ha kontakt med dig som har jobbat med eller har annan erfarenhet av samhällets stöd till människor i utanförskap.

> Läs mer


Sökes: projektledare till En andra chans i skolan

En andra chans i skolan, är titeln på en ny insats som Finsam Västerbergslagen finansierar. Det handlar om att erbjuda ungdomar 16–24 år som inte kan eller vill studera på gymnasiet eller Komvux, en individuellt anpassad yrkesutbildning i kombination med ämnet livskunskap. Västerbergslagens utbildningsförbund, VBU, är tillsammans med Arbetsförmedlingen, Ludvika och Smedjebackens kommuner parter i projektet. Man söker nu en projektledare som ska utreda möjligheterna att få igång utbildningen.

> Läs mer om den nya insatsen
> Platsannons för projektledarjobbet


Fia berättar om PTSD på frukostmöte

Fia Bergström.

Frisören Fia Bergström trodde hon var utbränd och sökte vård. Men det dröjde länge innan en terapeut kopplade Fias mående till en händelse tolv år tidigare. Fia fick så småningom diagnosen posttraumatiskt syndrom, PTSD. På frukostmötet den 12 september tar Fia med oss på resan genom symptom, diagnoser och fram till en effektiv behandling.

Årets första frukostmöte handlade om första hjälpen till psykisk hälsa, MHFA (Mental Health First Aid). Platsen var Kyrkans hus i Smedjebacken och tre medarbetare i kommunen berättade om hur de jobbar med MHFA. Det andra frukostmötet var den 2 maj, då Håkan Söderlund, Budget- och skuldrådgivare i Ludvika och Smedjebackens kommuner pratade om ekonomisk utsatthet och psykisk ohälsa. Frukostmötena fortsätter med nya teman till hösten, håll utkik i kalendariet!


Årets föreläsningsserie är halvvägs!

Sara Waller Skoog.

Efter ett långt uppehåll på mer än 3 år, då pandemin tvingade oss till enbart digitala arrangemang, är Nätverket för psykisk hälsa glada att återigen få presentera fysiska föreläsningar i årets föreläsningsserie.

Emil Hägg, socialpedagog öppnade årets föreläsningsserie med att utifrån egen erfarenhet föreläsa om  Att vara man i balansen mellan maskulinitet och machokultur den 23 februari. Den 20 april besökte Sara Waller Skog oss,  fil dr i psykologi med många års erfarenhet av forskning om våld i nära relationer,  och föreläste utifrån sin forskning om Eftervåldet och dess konsekvenser. Myndigheter, som egentligen skall skydda våldsutsatta kvinnor och barn, kan istället bli en del i eftervåldet och upprätthållandet av förövarens kontroll och våldet fortsätter trots att kvinnan har lämnat.

Båda dessa föreläsningar har Nätverket för psykisk hälsa också visat i en digital inspelad variant och sammantaget har mer än 300 personer från många olika verksamheter tagit del av vårens arrangemang.

Nu ser vi fram emot höstens 2 föreläsningar som kommer att handla om att förlora ett barn i suicid (12 okt) och om kommersiell sexuell exploatering (5 dec), håll utkik i kalendariet efter mer information när det närmar sig!

>  Länk till Saras bildspel


Nätverket för psykisk hälsa

Nätverket för psykisk hälsa.

Det är viktigare än någonsin att sprida kunskap om och uppmärksamma psykisk ohälsa. Nätverket för psykisk hälsa vill bidra till att sprida kunskap genom att nå ut med föreläsningar inom viktiga områden kring psykisk ohälsa. I Nätverket samverkar Josefina Langbråten, anhörigkonsulent Ludvika Kommun, Ursula Furtig, folkhälsostrateg Ludvika Kommun, Lena Eriksson, anhörigkonsulent Smedjebackens kommun, Lena Rosén, förbundschef Finsam och Stina Rajalahti, verksamhetsansvarig ABF Dala Finnmark.

Är du nyfiken på föreläsningar och frukostmöten som vi är med och arrangerar genom Nätverket för psykisk hälsa skall du ta dig en titt i kalendariet till höger, där du också anmäler dig till resp evenemang när vi lagt upp dem och de är öppna för anmälan (ca 2 veckor innan aktuellt datum vid fysiska arrangemang, samma dag vid digitala aktiviteter).

Nätverket för psykisk hälsa har arbetat fram ett program för 2023, där vi försöker täcka områden som vi fått signaler om att man ute i verksamheterna vill ha mer kunskap om!  Vi kommer under 2023 att jobba med både fysiska och digitala arrangemang.

> Läs mer om Nätverket för psykisk hälsa


Här är vår nye ordförande 

John Andersson (S), ny ordförande.

Sedan årsskiftet är John Andersson ordförande i Västerbergslagens samordningsförbund. Han ersatte Carin Runeson, som med ålderns rätt lämnade över ordförandeskapet. John Andersson (S) är 54 år gammal. Han är vice ordförande i Smedjebackens kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen. Han är också ledamot i Ahlbäcksstiftelsen. Till vardags arbetar John som chef för Västerbergslagens Kulturskola, som Ludvika och Smedjebackens kommuner har gemensamt.

Vid sidan av politiken är musiken Johns stora fritidsintresse. Han spelar klarinett i Grängesbergs orkesterförening och komponerar även egen musik.

– Jag ser fram mot av vara med och utveckla det fina arbetet i Västerbergslagens samordningsförbund, säger John Andersson. Förbundet står för en väldigt viktig och behjärtansvärd verksamhet.


Aktuellt i förbundet

Under 2023 fortsätter samordningsförbundet att samverka med parterna kring insatserna: Rehabteamet, Nätverket för Psykisk hälsa och Stödplattformen för socialt företagande. Dessutom har samordningsförbunden i Dalarna, Gävleborg och Värmlands län sammanställt en regional ESF-ansökan där vi gemensamt sökt medel från Europeiska Socialfonden för bland annat kompetenshöjande insatser för personal för att utveckla metoder, arbetssätt och färdigheter för effektivare individinriktade insatser. Vår ansökan beviljades i juni 2023 och projektstart är 1 sept. Vidare  har förbundet beviljat två nya insatser under 2023, Öka innanförskapet – fler i arbete och En andra chans i skolan.

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om insatser som genomförs 2023 :
> En andra chans i skolan
> Tar grepp på utanförskapet
> Rehabteamet
> Stöd till sociala företag