Föreläsning: psykisk ohälsa – ljuset i tunneln

Att växa upp som maskrosbarn

Linda Fändriks föreläste om sin tuffa uppväxt.

Linda Fändriks föreläste om sin tuffa uppväxt.

Att växa upp i dysfunktionella familjeförhållanden med psykisk ohälsa som följd, det var temat för årets första föreläsning i serien Psykisk ohälsa – ljuset i tunneln. Linda Fändriks från Borlänge berättade om sin tuffa uppväxt.

Föreläsningen genomfördes den 17 maj på Folkets Hus i Smedjebacken. Ett 70-tal personer, såväl privatpersoner som medarbetare och chefer från  våra parter, kom för att lyssna på Linda Fändriks. Hon berättade ur maskrosbarnets perspektiv, om hur det var att växa upp i en dysfunktionell familj med psykisk ohälsa som följd. Med hjälp av olika verktyg tog hon sig igenom tuffa barn- och ungdomsår.

Föreläsningen varvades med berörande sång och pianospel med Lindas egna texter och musik, baserade på hennes eget liv och upplevelser.

Satte fingret på det ljusa

Föreläsningen blev mycket uppskattad, då Linda har en otrolig talang att berätta om det svåra på ett lättsamt och tilltalande sätt. Hon satte verkligen fingret på kvällens tema. Man kan se ljuset i tunneln och få ett bra vuxenliv trots att  livet under uppväxten delvis varit en svår kamp, med självdestruktivitet, låg självkänsla och ångest som ständig följeslagare. Hon pekade bland annat på att hennes egna tankar varit hennes absolut största fiende genom hela uppväxten.

Struktur i vardagen

Idag vet hon att det som framförallt hjälper henne att må bra är struktur i vardagen genom regelbunden motion, bra kost, god sömn och hälsosamma sociala kontakter, men också hennes ”nya” sätt att  tänka.

– Jag har rätt att må bra och jag väljer de personer i mitt liv som fyller mig, ger mig energi och gör att jag mår bra!

Arrangörer av föreläsningsserien är Nätverket – Psykisk ohälsa, som består av  Finsam, Studieförbundet Vuxenskolan samt Folkhälsa och Anhörigstöd i Smedjebacken och Ludvika kommun.