Föreläsning: psykisk ohälsa – ljuset i tunneln

Mr Tourette on tour, del 2

Drygt 200 personer lyssnade på Pelle Sandstrak, alias Mr Tourette, i Ludvika gammelgård den 4 oktober.

Pelle Sandstrak, alias Mr Tourette, och Ursula Furtig

Pelle Sandstrak, alias Mr Tourette, och Ursula Furtig

Nätverket om psykisk ohälsa, dvs Västerbergslagens samordningsförbund Finsam, Studieförbundet Vuxenskolan och anhörigkonsulenter och folkhälsosamordnare i Ludvika och Smedjebacken arrangerade den tredje föreläsningen i en serie på fyra med temat: ”Psykisk ohälsa – ljuset i tunneln!”

Pelle växte upp i en liten by i Nordnorge men flyttade som ung till Oslo, där rasade livet ganska omgående. Han fick mer och mer tvång, att tvätta sig kunde ta flera timmar om dagen. Till slut gav han sig ut på gatorna och sov i en bil i flera månader. Han var amfetaminmissbrukare och levde i misär. Han berättar om hur människor såg ner på honom, men att det också fanns ett fåtal personer som såg igenom den trasiga individen och gav honom värme och mänskligt stöd.

Tre procent hopp

Ingen förstod vad det var med Pelle förrän han som 20-åring fick kontakt med en läkare när han under en period bodde i Sverige. Professorn gav diagnosen 97 procent handikappad med 3 procent hopp. De tre procenten har hållit honom uppe sedan dess. Som han skämtsamt sade: ”Jag är hellre 97 procent handikappad med en liten del hopp än att vara 100 procent frisk utan något hopp”.

Finns alltid lite hopp

Nu bor Pelle i Sverige sen många år, han föreläser i både Europa och Amerika. Han är så frisk som han vill bli, om frisk är samma sak som att vara normal, eftersom det ger noll procent hopp. Pelle berättar om tre läkare som haft stor betydelse för honom i livet och som stått vid hans sida genom åren. De har aldrig gett upp hoppet om honom. Han har också goda erfarenheter av en socialsekreterare som fanns vid hans sida genom de värsta åren.
Pelle går fram och tillbaka över scenen, hoppar upp och ner och spelar piano. Han beskriver sina svårigheter med en kärleksfull självironi och berättar om hur han lärt sig leva med sina tics. När han var som sjukast kunde det ta sex timmar att duscha och efter 2 månaders kognitiv beteendebehandling kunde samma procedur ta endast 30 minuter.

Turnerar i hela världen

1998 stod han för första gången på scenen i Madrid och berättade sin historia. Nu turnerar han i stort sett i hela världen – både i Europa och USA. Han avslutar föreläsningen med ett citat av Astrid Lindgren: ”Något budskap har jag inte, men jag vill gärna sprida en allmän tolerans för mänskligt vansinne” (Astrid Lindgren 1970).
Pelle Sandstrak, alias Mr Tourette, kommer tillbaka till Ludvika med del 3 av sin historia till hösten 2017.