HÄNT I FINSAM VÄSTERBERGSLAGEN

 

Mr Tourette – ett okliniskt föredrag

Aveny i Folkets hus var så gott som fullsatt. Åhörare med egen psykiatrisk diagnos, deras anhöriga samt personal från landsting, kommun och privat verksamhet lyssnade på Mr Tourette eller Pelle Sandstrak som han egentligen heter. Det blev en fartfylld berättelse om uppväxten i det karga Nordnorge.

Pelle Sandtrak alias Mr Tourette.

Pelle Sandstrak alias Mr Tourette.

Pelle förklarade att han skulle hålla ett okliniskt föredrag med Tourette – inte ett kliniskt föredrag om Tourette. Han konstaterade att Tourette är världens mänskligaste syndrom: tre procent av svenskarna och 0,8 procent av skolbarnen i Dalarna har funktionsnedsättningen.

Pelle Sandstrak växte upp i en liten by i Nordnorge. Föräldrarna hade en stark position i samhället, pappan var kommunpolitiker. Ju äldre han blev, desto mer framträdde dragen av Tourette. Under skoltiden fanns det dock lärare som såg honom och som gav stöd, det gav balans mot de lärare som bröt ner hans självkänsla.

Livet brakade samman

Han flyttade till Oslo, där livet brakade samman ganska omgående. Han fick mer och mer tvång, att tvätta sig kunde ta flera timmar. Till slut gav han sig ut på gatorna och sov i en bil i flera månader. Han var amfetaminmissbrukare och levde i misär. Människor såg ner på honom, men det fanns också de som såg igenom den trasiga individen och gav honom värme och mänskligt stöd.

Ingen förstod vad det var med Pelle förrän han som 20-åring fick kontakt med en svensk läkare. Professorn gav diagnosen “97 procent handikappad med 3 procent hopp”. Pelle kommenterade skämtsamt: ”Hellre det än att vara 100 procent frisk utan något hopp alls”.

Vill behålla energin

Idag är Mr Tourette så frisk som han vill bli. Tourette-energin vill han behålla nu på äldre dar därför att tvångssyndrom gör en människa sjuk, medan Tourette ger energi.

Nätverket om psykisk ohälsa, dvs Västerbergslagens samordningsförbund Finsam, Studieförbundet Vuxenskolan och kommunens anhörigstöd arrangerade höstens tredje föreläsning.