HÄNT I FINSAM VÄSTERBERGSLAGEN

 

Föreläsning om ADHD/Asperger

Den andra föreläsningen i föreläsningsserien “Psykisk ohälsa – nu bryter vi tabun” var egentligen två: Britt-Marie Lundgren Ståhl berättade om ADHD och Annica Johansson om att leva med Aspergers syndrom. Runt 150 åhörare kom till Gammelgården i Ludvika den 8 oktober.

Britt-Marie Lundgren Ståhl och Annica Johansson föreläste.

Britt-Marie Lundgren Ståhl och Annica Johansson föreläste.

Britt-Marie Lundgren Ståhl från Attention Dalarna berättade om vardagen med barn som har funktionsnedsättning. Hon berättade om hur det var när hennes barn fick diagnosen. De är nu vuxna och har ett bra liv. Det var stora problem i skolan, undervisningen var svår att anpassa till barnens behov och förmåga att förstå. Har man en funktionsnedsättning som ADHD eller Aspergers syndrom är det viktigt att undervisningen anpassas och struktureras tydligt.

Annica Johansson från Autism- och Aspergerföreningen i Dalarna fick diagnosen Aspergers syndrom när hon var 41 år. Hennes båda barn har samma diagnos. Hon förklarade hur viktigt det är med en tydlig struktur i hemmet, det bör vara god ordning för att den inre ordningen ska vara god. På arbetet har hon en mentor som stöd. När det är dags för semester har Annica listor och färdiga dagsprogram för aktiviteterna. Det gör att hon på förväg vet vad som ska hända, vilket gör att hon slipper oroa sig för det oförutsedda.

Struktur i vardagen

Båda föreläsarna betonade vikten av att ha ordning och struktur i vardagen för att hålla det inre kaoset i lugn. Medlemskap i en intresseförening är alltid positivt, det ger stöd och man kan få information och nyheter om vad som är aktuellt inom funktionshindrets område. Många förbund har också jurister som kan hjälpa till vid eventuell konflikt med myndighet.

Fler arrangemang i höst

Under hösten följer ytterligare tre arrangemang: det blir föreläsningar om ADHD/Aspergers syndrom och om Tourettes syndrom.  Terminen avslutas med Teater Kaos, en föreställning om Borderline.

Arrangemangen är kostnadsfria och alla är välkomna!

Läs mer

>>Britt-Maries presentation >> Annicas presentation
>> Bra länkar
>>  Inbjudan till höstens föreläsningar