Jag ska döda er alla…

Robert Andersson föreläste den 3 april i Folkets hus, Ludvika om sexuella övergrepp på barn. Omkring 90 personer lyssnade.

Robert Andersson är behandlingschef på Val-bo behandlingshem för missbruk i Norrköping.

Roberts historia är gripande och tung att ta emot. Hans egna minnen varvas med berättelser som klienter bearbetat i samtal han haft som behandlingsterapeut.

Robert och hans syskon i en dysfunktionell familj. Alkohol och droger var vardagsmat hemma. Polisen gjorde täta tillsynsbesök, men barnen fick bo kvar. Familjen bodde ett stenkast från farfar och farmor, det blev naturligt att barnen fick en fristad hos de gamla. Det visade sig att fristaden inte var så idyllisk. Robert började tidigt utveckla sin skampersonlighet, han tog på sig känslan av skuld och skam för det som hans farfar utsatte honom för.

Första minnet av farfaderns sexuella övergrepp är från fyraårsåldern. Övergreppen höll på under hela barndomen. Många år senare visade det sig att även hans äldre syster blev utsatt. Farmor anade, men gjorde inget för att förhindra vad som skedde, förrän Roberts yngre bror började sova kvar hos de gamla. Brodern kunde vakna av att farmor satt vid hans säng på nätterna, för att förhindra det hemska som syskonen utsattes för.

Robert flydde hemmet i tidiga år. Levde långa tider som hemlös i Uppsala och levde ett hårt liv fyllt med droger och alkohol.

Två sorters förövare

Det finns två varianter av förövare:

En manifesterad fixerad pedofil är en man i medelåldern som vänder sig till förpubertala pojkar. Han planerar sina övergrepp och kan inleda förhållande med en kvinna med söner som ännu inte är i rätt ålder. Han väntar ut pojkarna. Dessa män är oftast inte behandlingsbara, trots kemisk kastrering så fortsätter de med övergreppen.

En regredierad förövare upplever sig jämställd med sitt offer. Det kan vara en man eller kvinna som inte gör skillnad på om hen utsätter pojkar eller flickor.

Rikszoner

Riskzoner där barn löper stor risk att utsättas för sexuella övergrepp har genom åren varit badhus samt inom scoutrörelse, ridsport och föreningsliv i allmänhet. Enligt Robert ANdersson har 5 procent av barn i föreningslivet utsatts för övergrepp.

Det är allra svårast att berätta om övergrepp första gången, därför måste vi vuxna vara uppmärksamma och våga fråga det lilla barnet och ta emot berättelsen. Om barnet inte får prata om händelsen riskerar man att det skapar luddiga minnen som göms undan och gnager resten av livet.

>> Bildspel: Jag ska döda er alla
>> Rädda Barnen: Vad alla bör känna till om sexuella övergrepp mot barn
>> Rapport: Sexuell övergrepp på nätet

Föreläsningar och frukostmöten

Nätverket om psykisk ohälsa i Ludvika/Smedjebacken, dvs Finsam i Dalarna, Folkhälsosamordnaren i Ludvika, anhörigstödet i Ludvika och Smedjebacken samt Studieförbundet Vuxenskolan, arrangerar under 2017 även fyra frukostmöten med olika teman. Det första mötet den 7 mars hade temat suicid. Frukostmötena startar kl 8.

Robert Anderssons föreläsning ingick i en serie om fyra på kvällstid under året som arrangeras Nätverket. De föreläsningarna startar kl 18 och håller på cirka två timmar. Det är fritt inträde, men anmälan ska göras till Studieförbundet Vuxenskolan, på telefon 0240-138 90, via mejl ludvika@sv.se eller på webben: www.sv.se/dalarna.

>> Inbjudan till årets föreläsningar (pdf)
>> Frukostmöten om psykisk ohälsa 2017