Tina Wiman först ut bland föreläsarna

Konsten att jonglera vardagen

Cirka 50 personer hade kommit till Smedjebackens Folkets hus den 7 februari för att lyssna på journalisten och författaren Tina Wiman.

Tina Wiman.

Tina Wiman berättade om konsten att jonglera vardagen, dvs hur man får ihop familjepusslet med flera neuropsykiatriska diagnoser i familjen. Hon är sjubarnsmamma med Adhd och gift med en man med Aspergers syndrom. Flera av deras barn har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Tina har tillsammans med Bo Hejlskov Elfvén gett ut boken ” Barn som bråkar : Att hantera känslostarka barn i vardagen” som beskriver lågaffektivt bemötande i vardagen.

Allt är inte möjligt

Tina inledde kvällens föreläsning med ett citat från dottern Mathilda, 7 år: ”Allt är inte möjligt – då skulle jag kunna sväva”. Hon förklarade att veta är inte samma sak som att kunna uppgiften och att förstå är inte samma sak som att klara den.

Ett viktigt stöd i vardagen är att organisera alla händelser i en kalender. Där planerar Tina in hur lång tid hon behöver för att genomföra uppgiften. Till exempel började det aktuella föreläsningstillfället redan kl 14 i hemmet med att hon ska äta, sedan planera föreläsningens innehåll före resan som tar en timme. Hon var då framme en ”lagom” stund innan kl 18 när föreläsningen startade.

Kontroll

En person beskrev sitt liv med npf som att gå med famnen full av ved, där vedträna ständigt ramlar omkring och man måste parera hela tiden för att få dem att ligga kvar. När stressen ökar minskar förmågan att fungera rationellt. Starka känslor för med sig att man tappar kontrollen.

>> Tina Wimans hemsida
>> M som i underbar (Tina Wimans blogg)

Fritt inträde

Föreläsningsserien arrangeras av Nätverket om psykisk ohälsa, bestående av representanter från Finsam Ludvika-Smedjebacken, Studieförbundet Vuxenskolan samt Smedjebackens och Ludvika kommuner. Samtliga arrangemang startar kl 18 och håller på cirka två timmar. Det är fritt inträde, men anmälan ska göras till Studieförbundet Vuxenskolan, på telefon 0240-138 90, via mejl ludvika@sv.se eller på webben: www.sv.se/dalarna.

Frukostmöten

Parallellt med föreläsningsserien arrangerar även Nätverket fyra frukostmöten under 2017 på temat psykisk ohälsa. Första frukosten serveras  på församlingsgården i Ludvika den 7 mars. Frukostmötena är kostnadsfria, men anmälan måste göras. Hela programmet kan du se genom att klicka på länken nedan.

>> Inbjudan till årets föreläsningar (pdf)
>> Frukostmöten om psykisk ohälsa 2017