Bipolär sjukdom ur ett anhörigperspektiv

Pär Ejdsäter är sambo med en kvinna som har bipolär sjukdom. Om det berättade han på Nätverket om psykisk ohälsas arrangemang i Ludvika Folkets hus den 1 oktober. Pär informerade också om föreningen Balans.

Pär Ejdsäter lever med en kvinna som har biopolär sjukdom.

Psykisk ohälsa är den största sjukskrivningsorsaken. 75 procent av Sveriges befolkning har någon sorts relation till psykisk ohälsa. Det kan vara personen själv, en släkting, en granne eller en vän som har någon form av psykisk ohälsa, hävdar Pär.

För anhöriga finns många svårigheter, det kan vara svårt att förstå vad som händer.  Som anhörig får man lätt skuldkänslor: ”om jag bara inte hade…” Som anhörig kan känslan av hjälplöshet vara ett problem: “vad ska jag göra? Hur ska jag göra? När ska jag göra?”

Pär betonar att det är viktigt att inte ta det som händer personligt. Som anhörig behöver man stöd. Han ger tipset att söka upp anhörigstödet i kommunen. Där får man träffa andra anhöriga och får tillfälle till att få dela med sig av sina känslor och upplevelser av att vara ensam i sin situation.

Behandling finns

Avslutningsvis poängterar han att det finns behandling som gör livet ljusare för personen med bipolär sjukdom. Är man bipolär bör man lära sig allt om sjukdomen och vad som händer med och utan behandling.  Fem saker är viktigt för en person med bipolär sjukdom: Sova, Vila, Äta, Rutiner, Motion, Socialt sammanhang.

Att gå med i en förening är ett bra stöd både för den drabbade och den anhörige. Balans vänder sig till personer med bipolär sjukdom och depression samt deras anhöriga. Balans Dalarna etablerar under hösten upp en lokalförening i Ludvika/Smedjebacken. Två samtalsgrupper har startat i september i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och anhörigstödet i Ludvika och Smedjebacken.

Tredje av fyra

Föreläsningen var den tredje i serien om fyra som nätverket om psykisk ohälsa arrangerar under året. Nätverket är representanter från anhörigstöd och folkhälsa i Ludvika/Smedjebacken, Västerbergslagens samordningsförbund samt Studieförbundet Vuxenskolan. Nästa föreläsning är den 26 november i Ludvika Folkets hus och handlar om att vara schizofren.