Att jonglera vardagen

Mr Tourettes fartfyllda berättelse

Pelle Sandstrak, alias Mr Tourette, gästade Ludvika den 7 november. Hans framträdande avslutade årets föreläsningsserie “Att jonglera vardagen”.

Mr Tourette – Pelle Sandstrak – föreläste i Ludvika.

Omkring 170 personer lyssnade på Pelles minnen från ett liv kantat av tvång och ritualer. Arrangör var Nätverket om psykisk ohälsa, dvs Västerbergslagens samordningsförbund Finsam, Studieförbundet Vuxenskolan och kommunens anhörigkonsulenter och folkhälsosamordnare i Ludvika och Smedjebacken.

Pelle går fram och tillbaka över scenen, hoppar upp och ner till publiken och spelar stundvis korta melodier på piano. Han beskriver sina svårigheter med en kärleksfull självironi och berättar om hur han lärt sig leva med sina tics. Publiken vrider sig av skratt ena stunden, för att i nästa stund sitta tyst av medkänsla och förundran.

Sex timmars dusch

När han var som sjukast kunde det ta sex timmar att duscha, efter flera  år av kognitiv beteendebehandling (KBT) kunde samma procedur ta endast 30 minuter. Pelle säger att man aldrig ska störa en person som är mitt i en ritual, det innebär bara att personen får börja om med ritualen.

Han poängterar fyra ord som är hörnstenarna för bemötande och behandling av personer med Tourettes syndrom: värdighet, enkelhet, närvaro och ödmjukhet. Det är också viktigt att det finns personer i omgivningen som  ser och bekräftar personen med Tourette.

Föreläser i Europa och USA

Nu bor Pelle i Sverige sen många år, han föreläser i både Europa och Amerika. 1998 stod han för första gången på scenen i Madrid och berättade sin historia. Nu turnerar han i stort sett i hela världen – både i Europa och USA.

Han avslutar föreläsningen med ett citat av Astrid Lindgren: ” Något budskap har jag inte, men jag vill gärna sprida en allmän tolerans för mänskligt vansinne” (Astrid Lindgren 1970)