Valdemars resa

Den 18 maj arrangerade Nätverket Psykisk ohälsa sitt andra frukostmöte för året. Ett 60-tal personer kom till Församlingsgården i Ludvika för att äta husmors goda, hemlagade frukost, nätverka med kollegor från andra aktörer och lyssna till morgonens föredrag som hölls av Valdemar Michaelsson från Falun.

Valdemar Mikaelsson.

Valdemar Michaelsson.

Valdemar, som är en 28-årig fascinerande och inte minst rolig föreläsare med mycket självdistans, delgav oss sin resa genom ett mycket dåligt psykisk mående och om sin väg tillbaka. En resa som inte lämnade någon av oss som lyssnade oberörd. En resa som innehållit allt från missbruk i hemmet, vårdnadstvister och  familjehemsplaceringar, sexuellt utnyttjande, djupa depressioner, självmordsförsök och psykiatrisk tvångvård, tills han en dag tog beslutet som kom att ändra riktningen på hans resa genom systemet.

Mödosam resa

Han bestämde sig för att ”sluta försöka ta livet av sig för han ville aldrig mer bli inlagd på det där jävla stället” (Säter).  Därifrån började en lång och mödosam resa för att må bättre och med dialektisk beteendeterapi, stöd från Mottagningsteamet och Finsams Coachingteam i Falun började han så småningom, och mycket motsträvigt, tro på en framtid. För att slutligen nå dit där han är idag, med egen försörjning och stora framtidsplaner.

Men hur kunde du vända den här destruktiva skutan, vad var det som hjälpte, undrade någon av åhörarna?

– En grundtrygghet, där jag fick växa i den takt jag klarade av, började byggas upp under min tid i Finsam och när jag blev en del av ett sammanhang började också terapin ge resultat, berättade Valdemar.

Lyckad arbetsträning

För ungefär två år sedan började Valdemar arbetsträna, vilket efter ett år ledde till att han nått heltid och så småningom fick en anställning. Idag är hans planer att börja studera till socionom, en plan alla närvarande vid frukostmötet jublade åt!

Valdemars historia innehåller en oändlig massa faktorer som man önskar att han hade sluppit uppleva, men på frågan från någon i publiken; hade du önskat att du hade fått hjälp tidigare?, svarade han; nu i efterhand hade jag inte velat vara utan den här resan, trots all smärta det inneburit. Han avslutade sitt föredrag med att konstatera att ”resan har gjort mig till den jag är idag, och min mission är att få hjälpa andra som har det svårt!”