SAMVERKAN I VÄSTERBERGSLAGEN
Under 2024 arrangerade Västerbergslagens samordningsförbund sju soppluncher, där chefer och tjänstemän i Ludvika och Smedjebackens kommuner, Region Dalarna, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan fick information om någon verksamhet och samtidigt tillfälle att under avspända förhållande mötas över förvaltningsgränserna.
Soppluncher 2024
7 februari: God Nära Vård
Vid årets första sopplunch medverkade processledare Petra Palmestål från Region Dalarna. Hon berättade om det stora omställningsarbete som påbörjats inom hälso- och sjukvården. God Nära vård-arbetet handlar bland annat om ett genomgripande byte av förhållningssätt och fokus: från fokus på organisation till person, från synen på patenten som passiv mottagare av vård till aktiv medskapare, från reaktiv till proaktiv och hälsofrämjande. Primärvården är navet i omställningsarbetet, men samarbete med andra aktörer blir nödvändigt. Länets 15 kommuner deltar tillsammans med Region Dalarna i förändringsarbetet.
På sopplunchen medverkade också Rosalie Johnsson som arbetar med God Nära Vård i Västerbergslagen och berättade om nuläget i Ludvika och Smedjebacken.
Dagens soppa: Grön ärtsoppa med pepparrotskräm.
> Omställningen till en God Nära Vård. Petra Palmeståls presentation (pdf)
> Nuläge GNV Västerbergslagen. Rosalie Johnssons presentation (pdf)
10 april: Orosanmälningar

Katrin Gustavsson och Amanda Parling.
Vid sopplunchen berättade Amanda Parling och Katrin Gustavsson, socialsekreterare vid utredningsenheten på Social- och utbildningsförvaltningen i Ludvika om orosanmälningar. Anställda inom t ex förskolan, skolan, hälso -och sjukvården eller polisen är skyldiga att anmäla till socialtjänsten om de vet eller misstänker att ett barn far illa. Det regleras i socialtjänstlagen, 14 kap. 1 § första stycket. Även privatpersoner och personer med andra yrken rekommenderas att anmäla när man misstänker att ett barn far illa, även om man inte omfattas av lagkravet.
Amanda och Katrin besvarade många frågor som kan dyka upp i samband med att man står inför en anmälan: vad händer när man gjort en anmälan, när agerar socialtjänsten och när agerar den inte, vad är anmälningsplikt och vad är civilkurage? De beskrev arbetet med orosanmälningar och redde ut begreppen, berättade om vad som händer vid en anmälan samt berörde också det förakt och rädsla som finns för socialtjänsten i de desinformationskampanjer som pågår i sociala medier.
Dagens soppa: Linssoppa med tzatsiki.
> Orosanmälningar, bildspel (pdf)
29 maj: Second chance school – Från förstudie till verklighet
Projektledare Hanna Helin kom till sopplunchen och berättade om Second chance school, som är en alternativ väg till arbete. Konceptet innehåller kurser i livskunskap och yrkesplatsförlagd utbildning som stödjer unga i att bli anställningsbara. Detta i en tid där vi har en stor arbetskraftsbrist inom näringsliv och offentlig sektor och alla behövs.
Det började som en Finsam-finansierad förstudie där man undersökte hur konceptet 2CS skulle kunna implementeras via Västerbergslagens utbildningsförbund. VBU har som huvudprojektägare tillsammans med fyra andra dalakommuner fått finansiering från Europeiska unionen för att bedriva projektet #redonu, vilket gör att Second chance school nu gått från förstudie till verklighet!
Dagens soppa: Cowboysoppa.
11 juni: Öka upptäckten av våld: ”Våga fråga – det kan vara livsviktigt”
Charlotte Axelsson, nationell samordnare för regeringsuppdraget Ökad upptäckt av fysiskt, psykiskt och sexuellt våld samt representant för Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) i projektet Att motverka våld i nära relationer besökte Västerbergslagen och vår sopplunch den 11 juni. Charlotte började med att betona att det är en mänsklig rättighet att leva ett liv fritt från våld. Dessvärre utsätts många människor för systematiskt fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Våldet är ett samhällsproblem som tar sig många uttryck och dess konsekvenser innebär, förutom ett enormt mänskligt lidande också stora samhällskostnader. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har var fjärde kvinna någon gång utsatts för våld av en partner eller före detta partner. Samtidigt är mörkertalet stort, eftersom det är särskilt svårt att berätta eller anmäla när gärningspersonen är en närstående och den som utsätts ofta har mycket svårt att lämna relationen. Att öka upptäckten av våld genom att våga fråga är därför är ett viktigt verktyg och kan faktiskt rädda liv. Charlotte berättade om regeringsuppdraget, värdet av att öka upptäckten av våld och hur vi kan vara med och bidra till det, genom att våga fråga – det kan vara livsviktigt.
Dagens soppa: Potatis- och purjolökssoppa.
> Läs mer om Charlotte Axelssons besök
9 oktober: Socialt företagande i Västerbergslagen
Den här dagen stod socialt företagande på sopplunch-agendan. Linda Varga höll ett föredrag om Att arbeta i sociala företag – utmaningar med stora samhällsvinster. Linda har som operativ resurs ett uppdrag att stötta sociala företag i Ludvika och Smedjebacken på uppdrag av Stödplattformen för socialt företagande, ett samverkansforum mellan Arbetsmarknadsenheter, näringslivskontor, Arbetsförmedlingen och med finansiering av Finsam. Tillsammans verkar man för att stötta verksamheterna som erbjuder platser för människor som kan ha svårt att hitta ett arbete på den ordinarie arbetsmarknaden. Arbetsplatser som kan anpassas och utgå från individens förmåga istället för att drivas med fokus på vinst. Överskott i kassan återinvesteras i de anställda och möjliggör för fler att få en anställning. I Västerbergslagen handlar det om sociala företag med vitt skilda verksamhetsområden, från hundpromenader på Luddes hundcenter till jordbruk på Väderbacken. Fler exempel: försäljning i Återvinningsbutiken, hämtning av Human Bridge, Bed and Breakfast, café och besöksträdgård på Disponentparken. De sociala företagen ger riktiga jobb och bidrar till ett hållbarare samhälle.
Dagens soppa: Italiensk ostsoppa.
6 november: Resursteamet EVI – en ny operativ insats för att öka innanförskapet för fler
Idag gästades sopplunchen av Malin Sommarsjö, processledare i insatsen Öka innanförskapet – fler i arbete. Nu går den Finsam-finansierade förstudien in i en ny fas, och som en del av det startas Resursteamet EVI i Smedjebacken – en operativ insats kopplat till EVI (En väg in). Det är en social- och arbetsinriktad rehabilitering, med hela människan i fokus utifrån arbetsmetoden BIP och lösningsfokuserat arbetssätt. Bland annat handlar det om parallella insatser utan glapp inom arbetsmarknadskunskap, hälsoinriktade insatser, kompetenshöjande insatser och personlig utveckling. Målgrupp är personer som saknar insatser, eller tillräckliga insatser, för att närma sig arbete eller studier. Det kan vara psykisk ohälsa, NPF, ensamhetsproblematik eller annat som är utmanande. Genom ett fokusera på lösningar och styrkor, med ett nära stöd och coaching, vill de öka innanförskapet, men också bidra till den viktiga kompetensförsörjningen. Varenda kotte behövs!
Dagens soppa: Indisk kyckling och curry-soppa.
4 december: Lära, växa, verka i Västerbergslagen

Susanne Notes.
Lära, växa, verka i Västerbergslagen är en finsamfinansierad förstudie om att skapa förutsättningar för unga med NPF/autism att studera, bo och ha en meningsfull fritid på ”hemmaplan”. Susanne Notes, projektledare för projektet berättade att just nu arbetar hon med att ta fram förutsättningar för hur vi gemensamt kan skapa bättre möjligheter för gymnasieungdomar med funktionsvariation inom autismspekrat att i hemorten kunna gå en gymnasieutbildning anpassad efter deras behov, ha en trygg bomiljö och en meningsfull fritid. Hur tillgodoser aktuella aktörer i samverkan det stöd dessa unga är i behov av, i sin egen hemkommun, så att de så småningom får möjlighet att bli en del av den lokala arbetsmarknaden och kan försörja sig själva? Vilka förutsättningar för detta finns redan och vad behöver vi vidareutveckla i samverkan för denna målgrupp? Det blev många spännande dialoger med de som kommit till sopplunchen.
Susanne avslutade sitt föredrag med att bjuda in den som känner engagemang och brinner för att den här målgruppen skall ha samma förutsättningar som andra jämnåriga, att ingå i den arbetsgrupp som skall bildas. Kontakta projektledare Susanne Notes om du är intresserad: susanne.notes@ludvika.se
Dagens soppa: Laxsoppa.
> Bildspel: Lära, växa, verka