SAMVERKAN I VÄSTERBERGSLAGEN
Under 2023 arrangerade Västerbergslagens samordningsförbund soppluncher, där chefer och tjänstemän i Ludvika och Smedjebackens kommuner, Region Dalarna, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan fick information om någon verksamhet och samtidigt tillfälle att under avspända förhållande mötas över förvaltningsgränserna.
Soppluncher 2023
28 september: Länets utmaningar
Efter ett längre pandemiuppehåll var det dags för en analog sopplunch. Senast det begav sig var för två och ett halvt år sedan. Ett 30-tal intresserade kom till Församlingsgården för att bli bjudna på lunch och lyssna på Peter Möller, samhällsanalytiker på Region Dalarna.
Peter föreläste under rubriken Dalarnas nuläge och utmaningar. Vi står inför en stor strukturomvandling, med bl.a färre högkvalificerade jobb, berättade han. Frågan är om Dalarna har kapacitet att möta den omvandlingen. Dessutom blir dalfolket allt äldre – den demografiska utmaningen är mycket stor. Förutsatt att de kommer i arbete, kan invandringen lindra den demografiska utmaningen. Men oroväckande många nyanlända flyttar från länet.
> Dalarnas nuläge och utmaningar, bildspel (pdf)

Sjuksköterskan Emma Samuelsson t.v. och psykologen Kajsa Petersson berättade om SMO.
9 november: Samordnat medicinskt omhändertagande
Finsam Västerbergslagen bjöd på sopplunch igen på Församlingsgården i Ludvika. Sjuksköterskan Emma Samuelsson och psykolog Kajsa Petersson berättade om SMO (Samordnat medicinskt omhändertagande). SMO vänder sig till vuxna personer med omfattande kognitiva funktionsnedsättningar.
Syftet med verksamheten är att erbjuda bättre och mer samordnad vård till målgruppen. Personer med kognitiva funktionsnedsättningar kan exempelvis ha svårigheter med att fokusera och följa instruktioner, de kan ha svårt att planera sin tid och att komma ihåg vad som planerats, att hitta till platser eller lösa problem som plötsligt uppstår.
SMO har stor kunskap om olika funktionsnedsättningar och hjälper patienterna att planera sin vård och knyta ihop olika vårdkontakter. Patienterna erbjuds utökat samarbete mellan olika yrkesgrupper som t.ex. läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter och psykologer. SMO erbjuder även stöd när andra vårdinstanser, som kommunens hälso- och sjukvård eller habiliteringen behöver kopplas in, och även i kontakten med myndigheter som Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.