
Analysgruppen diskuterar BAS-statistiken på möte den 27 maj. Fr v Peter Möller, Region Dalarna, Carina Gustavsson, Arbetsförmedlingen, Linnea Bergström, Falu kommun och Antonis Kassitas, Borlänge kommun. Med på länk var Anette Englund, Försäkringskassan. Pia Larshans-Bodare, Finsam Falun-Borlänge, höll i kameran.
Analysgruppen tar fram samlad bild
I Borlänge står runt 9 000 invånare 20–64 år utanför eller är svagt förankrade på arbetsmarknaden. I Falun handlar det om nära 8 000 personer. Hur många av dessa skulle kunna arbeta? Vilka insatser krävs?
Statistiska Centralbyrån, SCB, redovisar varje månad arbetsmarknadsstatusen för samtliga individer 15–74 år i Sverige. Statistiken som kallas BAS (Befolkningens arbetsmarknadsstatus), har funnits sedan 2020.
Analysgruppen har låtit sammanställa data från bl.a BAS för att ge en samlad bild av arbetsmarknadsläget i Falun och Borlänge. På det lokala medlemssamrådet i april presenterades denna samlade bild (se länk nedan).
Många står utanför
Drygt hälften av invånarna är mellan 20 och 64 år. I Falun är 75 procent av dem förankrade på arbetsmarknaden, i Borlänge 68 procent. Men många står alltså utanför. Några av dem är studerande eller pensionärer. Andra – sjuka och arbetslösa – behöver stöd från samhället för att klara sin försörjning.
Men de flesta med svag förankring på arbetsmarknaden tillhör antingen sysselsatta med mycket små inkomster eller gruppen ”övriga”, som inte finns i några myndighetsregister överhuvudtaget.
Hur försörjer sig dessa personer? En mindre del av dem får försörjningsstöd. Men de allra flesta saknar helt ersättningar eller förvärvsinkomster. De allra flesta försörjs av någon annan. I Borlänge rör det sig om nära 2 000 personer, i Falun om 1 700. Vi vet inte så mycket om vilka de här människorna är, utom att utrikesfödda är starkt överrepresenterade.
Analysgruppens uppdrag: ta reda på mer
Presentationen ledde till många diskussioner på medlemssamrådet. Eftersom de flesta i gruppen ”övriga” saknar ersättningar eller förvärvsinkomster, finns de inte i några myndighetsregister. BAS visar alltså på en stor grupp som hittills varit osynliggjord. Vilka är de? Hur hitta dem? Hur många kan – eventuellt med stöd från samhället – etablera sig på arbetsmarknaden och bidra till kompetensförsöjningen?
Finsam Falun-Borlänges styrelse gav analysgruppen i uppdrag att ta fram mer fakta om den här gruppen, dvs personer som inte är förankrade på arbetsmarknaden och som saknar ersättning från samhället. Det arbetet är nu i full gång.